Как да се грижим за джантите през зимата?

2021-10-18
Как да се грижим за джантите през зимата?

Как да се грижим за джантите през зимата?


Все по-честа практика е българските шофьори да имат два комплекта автомобилни джанти - единият за летния период, а другият за зимния период. Често те не искат да се откажат от добрия външен вид на автомобила и през зимния сезон. Когато купуват втори комплект колела за зимата, те са изправени пред дилема - какви джанти да изберат - алуминий или стомана?

Произведените в момента алуминиеви джанти са устойчиви на сол и химикали, които се отлагат по пътищата през зимния сезон. За тяхното производство се използват все по-устойчиви материали, а допълнително са покрити с лакове, които предпазват джантата от зимните условия. Трябва обаче да не забравяме да се грижим за тях правилно.

Твърдението, че алуминиевата джанта е по-корозивна при зимни условия от стоманената джанта, е погрешно мнение. Има няколко причини, поради които пословичното „перо“ се справя по-зле тук. А именно, когато поставяме капачка на стоманена джанта, ние почти винаги я изтегляме неволно, освен това малки камъни се натрупват между капачката и джантата, като допълнително я изтеглят. Това създава идеална основа за бъдещи процеси на корозия. И най -важното, челото не е защитено от корозия по никакъв начин. Алуминиевият ръб е покрит с няколко слоя лак по време на процеса на боядисване. Трябва обаче да се помни, че през зимата алуминиевите джанти изискват много повече грижи, отколкото през лятото. За да се запази блясъкът и привлекателният външен вид на алуминиевите джанти, те трябва да бъдат третирани подобно на каросерията на автомобил. Най-добре е да използвате само вода или естествени почистващи препарати за грижите им. Алкохол, бензин или други химически разтворители или почистващи вещества на киселинна основа могат да повредят или обезцветят външната боя. Препаратът на основата на киселини, особено тези с висока концентрация, може необратимо да повреди повърхността на джантата. Преди да използвате автоматична автомивка, си струва да разберете какви химикали използват и да видите как изглежда измиващото оборудване, защото твърдите четки за миене могат да повредят покритието на джантите и самата боя.

На пазара има все повече специализирани препарати за почистване и поддържане на алуминиеви джанти. Независимо от това, използването на тези препарати трябва да бъде строго според инструкциите за тяхното използване. Не забравяйте, че джантите винаги трябва да се изплакват с много вода след почистване, за да не оставят остатъци от почистващи течности върху повърхността им. С течение на времето това може да накара тези остатъци да се издълбаят в боята, което от своя страна ще повреди джантата. Най-доброто решение е обикновен автомобилен шампоан, правилно разреден с вода. Редовното измиване може по-добре да се грижи за джантите ви, отколкото много други химикали. Най-добре е да почиствате алуминиевите джанти с гъба или четка, но само с мека четина. Също така не е препоръчително да се използват почистващи препарати под високо налягане, което може да причини напукване и лющене на боята.

Измиването на алуминиевите джанти предотвратява отлагането на слой прах от спирачните накладки, който по-късно се отстранява трудно. Пренебрегваните джанти може дори да изискват шлифоване на лака и пребоядисването им.
Close
pixel