Алуминиеви или Стоманени Джанти - Какви да изберем за Автомобила ?

2022-07-31
Алуминиеви или Стоманени Джанти - Какви да изберем за Автомобила ?

Стоманени или алуминиеви джанти - ще сменяте джантите си с нови и сте изправени пред такъв избор? Когато купувате, си струва да се ръководите от нещо повече от външен вид. Когато научите предимствата и недостатъците на алуминиевите и стоманени джанти, със сигурност ще ви бъде по-лесно да изберете подходящия за вас продукт. Вижте каква е разликата между двата вида джанти!

Защо шофьорите избират лети джанти?

Алуминиевите джанти могат да предизвикат специфични асоциации - казват, че се избират от хора, които се грижат преди всичко за привлекателния външен вид на автомобила. Летите джанти се свързват със спортен, динамичен стил на шофиране и любов към бързите коли. Но наистина ли предимствата на алуминиевите джанти са свързани само с външния вид? Това е мит - по-късно в тази статия ще научите, че алуминиевите джанти имат много повече предимства!

Защо шофьорите избират стоманени джанти?

И в този случай, както и при алуминиевите джанти, асоциациите и общоприетото мнение, че стоманените джанти са здрави и издръжливи, са от голямо значение. Хората, които са изправени пред избора „алуминиеви джанти срещу стоманени джанти“ и които дават приоритет на качественото, безопасно и предвидимо шофиране, вероятно ще изберат втория вариант. Правилно ли е Ако сте убедени, че стоманените джанти са по-издръжливи от лети джанти, може да се изненадате.

Алуминиеви и стоманени джанти - разлики

По отношение на функционалността алуминиевите и стоманените джанти не се различават една от друга. Това са метални джанти, на които се слагат гумите. Тяхната допълнителна задача е да вентилират компонентите на спирачната система.

Основният проблем, който отличава алуминиевите и стоманените джанти, е материалът, от който са направени. Алуминият е по-лек, но това не се отразява непременно в теглото на джантите - алуминиевите понякога са по-тежки от стоманените (поради разликите в производствената технология). Алуминият също е формовъчен материал. Ето защо алуминиевите джанти често имат поразителни форми, които не могат да бъдат постигнати със стоманени джанти.

Предимства и недостатъци на алуминиевите джанти

Преди да решите: алуминиеви или стоманени джанти, запознайте се с предимствата и недостатъците на двете решения. Това ще ви улесни при избора на най-доброто решение за вашия автомобил.

Най-важните предимства на алуминиевите джанти:

 • Атрактивен външен вид - поради факта, че алуминият е доста гъвкав и може лесно да се формира, той може да бъде оформен по различни начини
 • Алуминият е добър проводник, благодарение на който ефективно разсейва излишната топлина от спирачната система - по този начин можете да предотвратите нейното прегряване
 • Пластичност - алуминиевите джанти не се чупят под въздействието на силите, действащи върху тях (например при катастрофа), а само се деформират.

Недостатъци на алуминиевите джанти:

 • те са по-податливи на разрушаване от пясък и сол, както и на механични повреди
 • изискват особено внимателна грижа, с използването на меки почистващи препарати и избягване на тежка химия
 • те обикновено са по-скъпи от стоманените джанти, но това не е правило - в днешно време можете да намерите и алуминиеви джанти на достъпни цени (напр. в магазина Djantite.BG цените на такива джанти започват от около 150 лв за 1 бр).

Не е вярно обаче, че алуминиевите джанти са по-малко издръжливи от стоманените и че поради своята мекота и гъвкавост не са подходящи за неравни пътища. Това са популярни митове - всъщност качествените лети джанти могат да се справят с трудни условия.

Предимства и недостатъци на стоманените джанти

Още ли се чудите какви джанти да купите за вашия автомобил? За сравнение си струва да знаете предимствата и недостатъците на стоманените джанти. Тогава ще имате цялата необходима информация, за да направите правилния избор.

Най-важните предимства на стоманените джанти:

 • По-ниска цена - това е вид обобщение, тъй като цените на най-висококачествените стоманени джанти може да надвишават тези на лети джанти, но най-евтините стоманени джанти могат да бъдат закупени за по-малко от 75 лв за 1бр
 • Подходящи за всички сезони - ако се чудите какви джанти за зимата: алуминиеви или стоманени, струва си да знаете, че стоманата е материал, устойчив на пясък, сол или малки камъчета
 • Лесни за почистване - стоманените джанти имат по-малко сложни форми от леките джанти, така че се почистват по-лесно.

Какви са недостатъците на стоманените джанти?

 • По-слаба вентилация на спирачните накладки и дискове
 • По-малък избор на модели и форми
 • Стоманата е твърд материал и джантите могат да се счупят, когато са подложени на висока сила.

Какви джанти да купя: алуминиеви или стоманени?

Доскоро повечето шофьори не си задаваха въпроса, преди да купят: алуминиеви или стоманени джанти. Поради високите цени лети джанти бяха достъпни само за собственици на скъпи спортни автомобили. В момента алуминиевите джанти не са много по-скъпи от стоманените джанти. Благодарение на това, когато избирате, можете да вземете предвид само други въпроси: издръжливост, функционалност и външен вид. Може да се каже, че във всички тези отношения алуминиевите джанти печелят пред стоманените. Не забравяйте обаче да избирате само висококачествени джанти, произведени по най-новите технологии. Това са продуктите, които нашият магазин за джанти предлага!

pixel