Етикетите Върху Автомобилните Гуми - Какво Означават (Част 1)

2022-02-06
Етикетите Върху Автомобилните Гуми - Какво Означават (Част 1)

През 2009 г. Европейската комисия започна работа за намаляване на потреблението на енергия с 20% до 2020 г. Като част от тази програма беше разработена система за етикетиране, която да информира гражданите на Европейския съюз за нивото на потребление на енергия на домакински уреди и аудио/видео устройства, както и гуми за леки автомобили, микробуси и камиони. От 2012г. Всяка гума, продавана в 28 държави-членки, трябва да има ясна информация за енергийната ефективност, сцеплението с мокра настилка и нивото на шума, генериран по време на шофиране.

ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ / СЪПРОТИВЛЕНИЕ НА ТЪРКАНЕ
енергийна ефективност на гумите

Съпротивление при търкаляне на гумите


По време на движение гумата се деформира в резултат на контакт с пътната настилка. Ефектът от това е съпротивление при търкаляне, което води до загуба на енергия и съответно по-висок разход на гориво. Тези съпротивления могат да представляват до 20% от общия разход на гориво на автомобила.

Четете етикета? Етикетът е разделен по скала от A (зелено) до G (червено), където маркировката A е най-високият клас, осигуряващ нисък разход на гориво, докато маркировката G е най-ниският от класовете с доста висок разход на гориво. В случай на гуми за леки автомобили, D класът се игнорира.

Разход на гориво спрямо ниво на клас? Разликата между комплект гуми от клас А и комплект от клас G може да бъде до 7,5%. Ако приемем, че една кола изминава разстояние от 10 000 км годишно. км, изразходва средно 8 литра на 100 км, а цената на горивото за литър е 2.25 BGN , което дава спестяване от 165 BGN. Новата гума, покриваща 10 000 км годишно, ще може да се използва за около четири години, което дава обща икономия от 660 BGN .

СЦЕПЛЕНИЕ ВЪРХУ ВЛАЖНА ПОВЪРХНОСТ
мокро сцепление на гумите

Сцепление върху Влажна Настилка


Това е много важен фактор при избора на нова гума за вашата безопасност по време на пътуване. Спирачният път е различен за всеки протектор, следователно въвеждането на етикети определено помага при избора на гуми. В критични ситуации разликата от няколко метра може да направи голяма разлика.

Четете етикета? Както при енергийната ефективност, скалата е разбита от клас A (най-добър) до G (най-лош), където класовете D и G не са включени за леки автомобили.

Спирачен път и ниво на класа? Разликата между гумите от клас A и F при спиране на автомобил на мокър път, който се движи с 80 км/ч, може да бъде до 18 метра. Това е разстояние от приблизително шест дължини на превозното средство.

НИВО НА ШУМА
ниво на шума на гумите

Ниво на Шум на Гумите


Това е външният шум, генериран от гумите при движение с 80 км/ч. Нивото на шума се измерва в децибели с помощта на микрофони, поставени от двете страни на тестовата писта. Изпитването се извършва при стандартизирани условия, на пътно платно, отговарящо на стандарта ISO 10844.

Четете етикета? Нивото на шума се обозначава с черни вълни. Три вълни означават шум в съответствие с действащите разпоредби на Европейския съюз. Две вълни са нивото на шума, което отговаря на бъдещите европейски стандарти. Една вълна е ниво на шум с 3 dB по-ниско от бъдещата граница. Освен това всеки етикет има и цифрово обозначение.

Разликата в нивото на шума? Децибелите са логаритмичната мерна единица. Това означава, че дори малка промяна в стойността прави огромна разлика в генерирания шум. Всъщност разлика от 3 dB означава два пъти повече шум.

Close
pixel