Топ 10 на производителите на джанти от алуминиева сплав в света

2022-07-03
Топ 10 на производителите на джанти от алуминиева сплав в света

Джантите от алуминиева сплав обикновено има по-добра топлопроводимост, антикорозионни свойства и са много по-леки от стоманените джанти, което ги прави най-добрият вариант за пътнически превозни средства. Джантите от алуминиева сплав се произвеждат чрез процес на леене и коване. По-малкото тегло върху колелото създава по-малко напрежение върху гумата и така се създава баланс. Алуминиевите и лети джанти са до голяма степен устойчиви на корозия, но са склонни към галванична корозия. Предлагат се в атрактивни покрития от голи метали поради техните антикорозионни свойства, което елиминира нуждата от боя. Те също така подобряват производителността чрез манипулиране на управлението и окачването и добавят брилянтен външен вид на автомобила.

Те са хомогенни хибридни отливки и се произвеждат в много видове алуминиеви джанти, като кован алуминий, еднокомпонентни и двукомпонентни алуминиеви джанти и т.н. От всички видове кованите алуминиеви джанти са най-скъпите джанти.

Ние изброяваме 10-те най-добри производители на джанти от алуминиева сплав в световен мащаб въз основа на техния пазарен размер, бизнес обеми и познаваемост на марката.

1. БОРБЕТ

Семеен бизнес от 1962 г., BORBET от германския регион Зауерланд се превърна в световен лидер в производството на джанти от лека сплав. BORBET се характеризира с перфектно качество, иновативни технологии и пионерски дизайн. През годините компанията се превърна в търсен партньор за автомобилната индустрия и специализираната търговия на дребно. Откакто легендарното колело BORBET A-Wheel за първи път постигна глобален успех през 1987 г., компанията представи набор от различни дизайни на улиците. От германския регион Зауерланд към света: колелата BORBET гарантират, че хората продължават да се движат по целия свят. Днес тази международно успешна марка е част от група, която включва девет локации с около 4600 служители.

2. ENKEI

Персонализираните джанти ENKEI доставят най-новия дизайн на алуминиеви джанти, които използват технология за композитни сплави, като процеси на леене/коване, твърдо тестване, което трябва да премине строги стандарти JGTC и ненадминати производствени съоръжения.

Групата Enkei е търговско активна в цяла Азия, Северна Америка, Латинска Америка и Европа, доставяйки всички най-големи японски производители на автомобили и General Motors на OEM пазара, както и безброй потребители на автомобилния пазар за резервни части. Enkei също така произвежда сложни високотехнологични състезателни джанти за различни моторни спортове, включително рали, дрифт, състезания със спортни автомобили и състезания с едноместни автомобили. Enkei е официален доставчик на екипа на McLaren F1 от 1995 г. насам. В резултат на непрекъснато усъвършенстване и технологични иновации, Enkei продължава да остава топ доставчик на световния пазар на лети джанти.

3. Ronal Wheels

RONAL, SPEEDLINE CORSE, SPEEDLINE TRUCK – това са марките на колелата, произвеждани и продавани по света от RONAL GROUP. Компанията е един от водещите световни доставчици на OEM и резервния пазар за автомобили и търговски превозни средства. С приблизително 7000 служители, RONAL GROUP е един от водещите световни производители на алуминиеви джанти за автомобили и търговски превозни средства и е единственият интегриран производител на ляти и ковани алуминиеви джанти.
Днес над 20 милиона джанти се произвеждат от RONAL всяка година в 11 фабрики на 3 континента. Присъствието на RONAL GROUP в Източна Европа, зоната на НАФТА и Азия я прави един от малкото глобални играчи.

4. CM Wheels

CM Wheels Ltd е специализирана в доставката на лети джанти, аксесоари и стилизиращи продукти. Компанията съхранява широка гама от продукти за всички марки / модели превозни средства, включително OEM и следпродажбени джанти за BMW, Mercedes, VW, Audi, Seat модели + много други и всички 4x4 (RangeRover, Nissan, Mitshubishi и т.н.). CM Wheels е базирана в Обединеното кралство компания, доставяща продукти в Обединеното кралство, Ирландия, Европа и в международен план.

5. ALCOA Wheels (Arconic)

След разделянето на двете компании на 1 ноември миналата година, марката Alcoa Wheels вече попада в бизнес профила на Arconic. Alcoa изобретява първата джанта от кован алуминий за камион през 1948 г. и по този начин, компанията стартира изцяло нова индустрия. Джантите за камиони Alcoa помагат на клиентите да спестят гориво и да намалят поддръжката, като сменят тежките стоманени колела с леки алуминиеви и компанията все още е номер едно в производството си. Alcoa Wheels произвежда следните категории джанти от алуминиева сплав за своите глобални клиенти:

  • Автобус/мотобус
  • Тежкотоварно ремарке
  • Тежкотоварен камион
  • Лек трейлър
  • Лек камион / SUV
  • Средно задължение
  • RV/дом на колела

Alcoa Wheels произвежда еднокомпонентни ковани алуминиеви джанти за пикапи, спортни превозни средства (SUV), превозни средства за отдих (RV), ванове и други превозни средства.

6. CITIC Dicastal

CITIC DICASTAL първоначално е DICASTAL WHEEL MANUFACTURING CO и е първият производител на алуминий в континентален Китай, който е инвестиран от CITIC group през 1988 г. CITIC Dicastal е най-големият доставчик на алуминиеви джанти и компоненти на шасито в света.

Сега Dicastal доставя основни производители на оригинално оборудване както в страната, така и в чужбина, включително Mercedes-Benz, BWW, Audi, VW, Peugeot-Citroen, Renault – Nissan, GM, Ford, FCA, Toyota, Honda, Mazda, Hyundai-Kia, FAW, SAIC, Dongfeng Motor Corparation, GAC Group, BAIC Motor, Changan Motor и др. В Европа Dicastal има силна способност за доставки и повече от половината от превозните средства имат компоненти, произведени от CITIC DICASTAL.

7. Maxion Wheels

Maxion Wheels и неговите дъщерни дружества доставят на производителите на оригинално оборудване джанти с най-високо качество и най-иновативни технологии повече от 100 години. Компанията майка на Maxion Wheels е Iochpe-Maxion, която е известна със своя дългосрочен растеж, инфраструктура и стабилност.

С международна мрежа от стратегически разположени инженерни, технологични и производствени съоръжения, Maxion е един от малкото производители на джанти, които могат да доставят на глобална платформа в истинския смисъл на думата. Това позволява на компанията да намали логистичните разходи и да премахне дублиращите се процеси.

Световен лидер на пазара на леки джанти, компанията в момента доставя алуминиеви джанти за пътнически автомобили на всеки основен OEM в света. Maxion Wheels произвежда ляти алуминиеви джанти в множество заводи по целия свят с висока степен на гъвкавост при стилизиране и безкраен избор от покрития, покрития или облицовки.

8. UNIWHEELS Group

Групата компании UNIWHEELS е един от водещите производители на алуминиеви джанти на европейския пазар за резервни части и един от най-големите доставчици на джанти за автомобилната индустрия.
Международно известните марки UNIWHEELS, ATS, RIAL, ALUTEC и ANZIO дават на компанията всеобхватно ноу-хау в пазара на резервни части. Тези четири марки с тяхното огромно продуктово портфолио предлагат колела за всички целеви групи, от премиум до икономични в повече от 30 страни по света.

9. Foshan Nanhai Zhongnan Aluminium Wheel Co., Ltd.

Foshan Nanhai Zhongnan Aluminium Wheel Co., Ltd. е един от най-ранните, най-големите и най-известните производители на джанти от алуминиева сплав в Китай. ZNA е добре известна с техническите си умения в производството на алуминиеви колела.
Като национално одобрено голямо високотехнологично предприятие, основано през 1990 г., ZNA е в състояние да произвежда 1,5 милиона автомобилни джанти от алуминиева сплав и 3 милиона алуминиеви джанти за мотоциклети всяка година. След нарастване годишното производство на алуминиеви джанти за автомобили и мотоциклети ще нарасне до над 20 милиона.

До тези години ZNA непрекъснато проучва вътрешния и международния пазар, засилвайки стратегическото сътрудничество. Продуктите се продават в Европа, Америка, Канада, Япония, Австралия, Югоизточна Азия и някои други страни и региони.

10. Superior Industries

Superior Industries е лидер в производството на лят алуминий и формовани джанти. Първоначално компанията е основана от предприемача Луис Борик през 1957 г. Оттогава Superior се разраства до най-големия производител на алуминиеви джанти за леки автомобили и лекотоварни превозни средства в Северна Америка.
Superior управлява пет производствени съоръжения, в които работят около 3300 души в Съединените щати и Мексико. Алуминиевите джанти от световна класа с първокласни покрития са това, което отличава компанията от тълпата, за да я постави сред най-добрите OEM производители на лети джанти в света.

Световният автомобилен пазар расте по-бързо, воден от икономическия растеж, най-вече в азиатските страни. С нарастващата осведоменост относно рециклирането и устойчивостта в края на жизнения цикъл, разхода на гориво и въглеродните отпечатъци в автомобилния сектор, заедно с новите правила на CAFÉ, използването на алуминий и други композитни материали в автомобилите нараства неимоверно, тъй като това може да допринесе значително за олекотяване и спестява разход на гориво и подобрява производителността. Тенденцията ще продължи и отваря повече потенциал за растеж на пазара на колела от алуминиева сплав в световен мащаб. Все повече OEM производители правят лети джанти, за да се възползват от нарастващите възможности. Освен имената, включени в статията, имаме имена като Gmp Italia, Fondmetal, Anchi Aluminium Wheel, Wanfeng Group, Brock, ALCAR group, Futek Alloys, Breyton, които са водещи производители и доставчици на джанти от алуминиева сплав.

Close
pixel